Brokolica varená na pare
Brokolica patrí medzi veľmi uznávanú zeleninu. Odborníci na výživu odporúčajú, aby sa stala častou súčasťou nášho jedálneho lístka. Obsahuje veľmi cenné látky, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Spomeniem hlavne vitamín C, E, beta – karotén, kyselinu listovú (krvotvorba), vápnik, magnézium, fosfor, zinok. Je bohatým zdrojom vlákniny.
Aby sa v brokolici zachovalo čo najviac týchto cenných látok, pripravujem ju na pare. Myslím, že je to najšetrnejší spôsob a aj jednoduchý a rýchly.
Na tento jednoduchý recept budete potrebovať
Suroviny:
- brokolicu
- strúhanku (najlepšie z celozrnného pečiva)
- tekvicový olej
- tvrdý syr s nízkym obsahom tuku
Postup:
Umyte brokolicu, zbavte najtvrdších častí hlúbu a rozdelte na ružičky. Vložte nad paru do hrnca a prikryte. Netreba ju pariť dlho. Myslíte na vitamíny. Nech ich ostane v brokolici čo najviac. Kým sa brokolica parí, na teflonovej panvičke si na sucho opražte strúhanku. Najlepšie, keby sa vám chcelo nastrúhať vlastnú celozrnnú, zo suchého celozrnného pečiva.
Ja som dnes nemala po ruke celozrnnú strúhanku, tak som použila takú bežnú z obchodu. A na panvičku som pridala aj pár kvapiek olivového oleja. Záleží, ako veľmi potrebujete rátať kalórie.
Hotovú brokolicu, ktorá si mimochodom vďaka pareniu zachovala krásnu zelenú farbu, naukladajte na tanier. Pokvapkajte primeraným množstvom tekvicového oleja a posypte opečenou strúhankou. Zajedajte spolu s tvrdým syrom. Ak chcete aby jedlo ostalo kaloricky naozaj fitness, použite niektorý nízkotučný syr. napríklad Ementál Borynu 20%.