Cuketovo-zemiakové placky s cviklou

Tento fitness recept je trochu náročnejší na čas, ale naozaj len trochu. Ak vám nevadí strúhanie a čakanie na opečenie placiek, tak sa do neho pustite. Ja som si pri príprave pomáhala elektrickým strúhadlom na zeleninu a inými kuchynskými pomocníkmi. Určite aj vy máte v poličke nejaký ten prístroj, ktorý sa vám často ani nechce vyložiť, lebo potom to umývanie a zasa skladanie…tak zdržuje….Na zahustenie placiek som si vymyslela ovsené vločky a nie bielu múku. Ovsené vločky majú veľa zdraviu prošpešných predností. Dnes som ich podrvila pomocou tyčového mixéra.

Uvarená, neolúpaná cvikla mi ostala z predošlého dňa. Dnes sa mi hodila, ako príloha k plackám. Inak, ja ju varím v tlakovom hrnci. Ušetrí to tiež veľa času. Kým umývam cviklu, dám si vrieť vodu do rýchlovarnej kanvice. Umytú cviklu naukladám do tlakového hrnca, zalejem vriacou vodou, pridám len trochu soli, hrniec zavriem. Keď začne poriadne syčať, stopnem si 5-10 minút, podla veľkosti cvikly. Potom hrniec stiahnem z ohňa a nechám ho „upokojiť“. Vriacu vodu používam preto, aby som zeleninu čo najmenej tepelne namáhala, aby v ostalo čo najviac vitamínov.

Aké suroviny budete potrebovať:

  • cviklu
  • cuketu
  • zemiaky
  • ovsené vločky
  • vajcia
  • čierne korenie
  • cesnak
  • soľ
  • koreniny, ktoré máte radi
  • kurkumu
  • biely jogurt
  • olivový olej
  • bylinky
  • balzamikový krém

Postup:

Uvarenú cviklu nakrájajte na kolieska a pokvapkajte balzamikovým krémom.

Cuketu a zemiaky postrúhajte na jemnom strúhadle. pridajte pomleté ovsené vločky, vajce, korenie, kurkumu, cesnak, soľ, prípadne čerstvé bylinky. Na panvici opekajte placky. Ak máte teflonovú, naozaj stačí málo oleja, jedlo nebude mastné.

Dressing je z bieleho jogurtu. Inšpirovala som sa receptom z najnovšej knihy Igora Bukovského Sendviče na zdravie. Do bieleho jogurtu (150g) som pridala 3 lyžice olivového oleja, kurkumu, štipku soli, korenie a čerstvé bylinky. Dala som iný olej a menej, ako píšu v knihe a nepridala som med.

cuketové karbonátky

Ľubica Balentová

Click Here to Leave a Comment Below
Cuketa s mrkvou pečená na plechu - bibi.sk - 5. októbra 2017 Reply

[…] predošlom článku som vám opísala, ako som robila cuketovo – zemiakové placky. Recept bol trochu náročnejší na čas, lebo placky sa opekali na panvici. Dnes som vyskúšala […]

Leave a Comment: