Králik na smotane – na zdravší spôsob
Králičie mäso sa považuje za ľahko stráviteľné, nenájdete na ňom veľa tuku, preto je ideálne na prípravu diétnych jedál. Toto jedlo je vhodné pre ľudí trpiacich nadváhou, držiacich štíhlu líniu, alebo pre tých, ktorí trpia zažívacími ťažkosťami. Svojim zložením pripomína hydinové mäso. Obsahuje kvalitné bielkoviny, veľmi malé množstvo cholesterolu. Z tukov obsahuje dôležité nenasýtené mastné kyseliny, nášmu organizmu tak prospešné. Z vitamínov a minerálov by som spomenula hlavne vitamíny skupiny B a to B2,B6 a B12. Z minerálov draslík horčík, zinok. Aj keď králik na smotane znie hrozivo a ťažko – žiaden strach – smotana bude sójová a teda ľahká.
Priznám sa, že králika ani zajaca som ešte nevarila a tak som si musela vyhľadať nejaké recepty. A najviac sa mi zapáčil recept šéfkuchára Žideka. On robil králika s hubami, použil tam smrže. Smrže poznám len z atlasu a z lesa iba sporadicky – sem tam jeden, nezbieram. Pre mňa je to rarita :-). Šampiňóny sú dostupnejšie a asi aj lacnejšie.
Bežná, taká fajnová smotana do fitness receptov nepatrí, aspoň tu ju nenájdete. Preto som použila smotanu sójovú. Králik bude síce na smotane, ale v tej zdravšej variante.
Čo potrebujete na tento fitness recept:
- králik (často ho dostať v Lidli)
- cibuľa
- šampioňóny
- biele víno, napríklad Müller-Thurgau
- rasca
- čierne korenie
- tymian
- bobkový list
- sójová smotana
- celozrnná pšeničná múka
- olivový olej
- soľ
Postup prípravy jedla králik na smotane
Králika som kúpila už naporcovaného, čomu som sa potešila – porcovanie mäsa nerada robím. Ak máte podobný problém, v obchodných sieťach dostať už naporcované mäsko.
Časti králika umyte a osušte papierovou utierkou. Jemne osoľte a poprášte celozrnnou múkou.
Vložte do panvičky s troškou olivového oleja.

Opečte na panvičke.
Opečte zo všetkých strán, aby sa mäso trochu zatiahlo.

Opečte mäsko…
Mäso vyberte z panvičky a odložte na chvíľu nabok.

Opečeného králika odlože na tanier.
Na výpeku opražte cibuľu.

Opečte cibuľku.
Pridajte pokrájané šampiňóny.

Pridajte šampiňóny.
Šampiňóny netreba dlho dusiť, stačí ich krátko opiecť.

Spenená cibuľa s pridanými šampiňónmi.
A ide sa dochucovať. Každý z vás si dochutí podľa množstva a podľa chutí, ktoré preferuje. Takže pridajte bobkové listy, rascu. V mažiariku podrvené čierne korenie. Ja som dala ešte trochu tymianu. Ten mi pasuje k hríbikom.

Bobkový list a rasca
Králika vložte naspäť do hrnca, podlejte bielym vínom. V recepte, ktorý som spomínala na začiatku sa podlieva vodou, ja som to trošku vylepšila. Víno dodá jedlu skvelú chuť. Použila som ho možno deci a pol, zvyšok som dala horúcu vodu. Keď už je králik mäkký, pridajte spomínanú smotanu, ale sójovú 🙂 Varíme fitness jedlo, z ktorého nepriberieme.

Na omáčku z králika potom príde sójová smotana
Máte hotovo, môžete podávať

Králik na smotane – hotovo.
Dobrú chuť prajem.

Králik na smotane – recept