Category Archives for "fitness recepty"

Ryžové cestoviny s tuniakom

Suroviny:

  • 35g ryžové cestoviny (suchý stav)
  • 55g tuniak vo vlastnej šťave
  • 50g cibuľa
  • 40g kečup so stéviou
  • 12g kvalitný olivový olej
  • 100g uhorka
  • 120g reďkvičky

Postup:

Ryžové cestoviny si uvaríme podľa návodu. Cibuľu si očistíme, nakrájame na malé kocky. Panvicu si rozohrejeme, polejeme olivovým olejom a opražíme cibuľku. Pridáme tuniaka a premiešame. Netreba nechávať dlho, iba ho prehriať. Nakoniec pridáme odvážený kečup a servírujeme na tanier spolu s ryžovými cestovinami.
Zeleninu si načistíme a ako zvyčajne konzumujeme ako prvú.
Dobrú chuť

Energetické hodnoty odhad:

  • 1516KJ
  • Bielkoviny 18g
  • Tuky 12g
  • Sacharidy 44g

ryzove-cestoviny-s-tuniakom

Celozrnné rezance s vajíčkom

Suroviny:

  • celozrnné rezance 40g surový stav
  • vajíčko 50g
  • bielok 30g
  • olivový olej 8g
  • kaleráb 120g
  • mrkva 100g

Postup:

Celozrnné cestoviny si uvaríme klasickým spôsobom. Scedíme ich v studenej vode. Vajíčko s bielkom spolu v miske poriadne premiešame. Pridáme k nim odkvapkané cestoviny, štipku soli a premiešame spolu.
Na panvicu dáme olivový olej. Pridáme zmiešané cestoviny s vajíčkom a neustále miešame. Keď sú vajíčka dostatočne hotové, vysypeme cestoviny na tanier.
Zeleninu si prichystáme a budeme ju konzumovať ako prvú.
Dobrú chuť.

Energetické hodnoty odhad:

  • 1607KJ
  • Bielkoviny 19g
  • Tuky 14g
  • Sacharidy 43g

celozrne-razance-s-vajickom

Jablková kaša

Suroviny:

  • jablko 200g
  • vajíčko 50g
  • mlieko nízkotučné 200g
  • orechy 9g
  • kaleráb 150g
  • uhorka 40g
  • redkvička 60g

Postup:

Jablka si načístíme a nastrúhame. Do hrnca nalejeme odvážené mlieko, primiešame jedno vajíčko a nastrúhané jablká. Dáme variť za stáleho miešania. Povaríme 5 minút, odstavíme, pridáme polovicu mletých orechov.
Kto potrebuje sladiť, pridá si stéviu, ja mám jablká sladké, stačí mi cukor z nich.
Kašu prelejeme do taniera a posypeme ostatnými orechami. Zeleninu si načistíme a naservírujeme, budeme ju ako vždy konzumovať prvú.

Energetické hodnoty odhad:

  • 1630KJ
  • Bielkoviny 18g
  • Tuky 11g
  • Sacharidy 48g

jablkova-kasa

Sandwichové opekané ruličky

Suroviny:

  • sandwich celozrnný 55g
  • šunka 30g
  • syr 30% 20g
  • kaleráb 80g
  • uhorka 80g
  • paradajka 50g
  • olivový olej 8g

Postup:

Z celozrnného sandwicha odstránime okraje. Až takto okrájaný sandwich odvážime. Jednotlivé kúsky sandwicha prevalkáme valčekom, na každý položíme kúsok šunky a syra. Zavinieme, prstami pozatláčame, aby držali tvar.
Panvicu si poriadne rozpálime, pokladáme na ňu jednotlivé ruličky a to tak, že dávame spojom naspodok, aby sa nám opiekol ako prvý. Potom postupne otáčame ruličky a opekáme z každej strany.
Zeleninu si načistíme a naservírujeme na tanier, pridáme ruličky a olivovým olejom pokvapkáme zeleninu.
Budeme ju konzumovať ako prvú.
Dobrú chuť.

Energetické hodnoty odhad:

  • 1367KJ
  • Bielkoviny 19g
  • Tuky 13g
  • Sacharidy 31g

sandvicove-opekane-rulicky

Rýchle makové pupáky

Suroviny:

  • celozrnný rožok 55g
  • mak 17g
  • nízkotučné mlieko 150g
  • med 5g
  • odtučnený tvaroh 30g
  • uhorka 110g
  • kaleráb 90g

 

Postup:

Celozrnný rožok si odvážime a nakrájame na tenké plátky. Mlieko si privedieme do varu, pridáme mak a trochu spolu prevaríme. Rožky si dáme do misy a prelejeme mliekom s makom. Ak sa vám dá, nemiešajte lyžičkou, ale skúste premiešať v mise nadhadzovaním, aby sa rožky zbytočne nerozpadávali.
Naservírujte na tanier a pridajte odvážené množstvo tvarohu. Prelejte vrch trochou medu na osladenie.
Uhorku s kalerábom si načistíme a budeme konzumovať ako prvé.
Dobrú chuť.

Energetické hodnoty odhad:

  • 1568KJ
  • Bielkoviny 17g
  • Tuky 8g
  • Sacharidy 53g

rychle-makove-pupaky

Špenátová pizza

Suroviny:

mrazený špenát 90g
bielok 35g
špaldová múka celozrnná hladká 45g
čistá voda 20g
olivový olej 8g
mozzarella light 30g
cesnak 1ks
mrkva 100g

Postup:

Špaldovú múku a olivový olej spolu zmiešame, postupne pridávame vodu, aby nám vzniklo cesto. Poriadne ho premiesime v ruke a necháme chvíľu odpočívať.
Medzitým si môžeme pripraviť špenát. Rozmrazený špenát premyjeme na sitku, necháme poriadne odkvapkať, dáme do hrnca a prehrejeme ho na ohni za neustáleho miešania. Nejaká tekutina vždy zostane v premytom špenáte, preto netreba dolievať vodu, ak by vám predsa len priháral, prilejte trochu vody. Necháme ho chvíľu povariť, odstavíme a počkáme, kým vychchladne. Do chladnejšieho pridáme pretlačený cesnak a trochu soli. Primiešame bielko a poriadne spolu premiešame.

Cesto si na doske vyvaľkáme do okrúhlého tvaru. Položíme ho na papier na pečenie. Naň navrstvíme špenátovú zmes a dáme do trúby piesť na 10-15 minút pri teplote 170 stupňov ( záleží od rúry, sledujte spodok pizze).
Mozzarellu si nakrájame na drobné kúsky ( alebo ju trochu zmixujeme) nakoľko do tohto príjmu sa jej už nevojde viac, budeme sa snažiť ju takýmto spôsobom posypať na celú pizzu.
Pred koncom pečenia vytiahnite pizzu a posypte ju mozzarellou a dajte ešte zapiesť. Stačí chvíľu, lebo mozzarella sa pekne rotečie.
A kto na pizzu pozabudne ako ja, bude ju mať chrumkavú ako ja na obrázku.
Načistenú mrku si postrúhame, naservírujeme a budeme ju jesť ako prvú.
Tip: lepšie sa pizza robí z dvojnásobného množstva, polovicu si môžete odložiť na ďalšie jedenie.
Dobrú chuť

Energetické hodnoty odhad:

Na 100g

  • 1576KJ
  • Bielkoviny18g
  • Tuky 12g
  •  Sacharidy 47g

spenatova-pizza

Špaldové rezance s makom

Suroviny:

  • celozrnné rezance 35g
  • mak 30g
  • nízkotučné mlieko 100g
  • med 9g
  • kaleráb 120g
  • uhorka 80g

 

Postup:

Špaldové rezance si klasicky uvaríme vo vriacej vode, kto potrebuje soliť, do vody si pridá aj trochu soli. Mlieko si prevaríme, zamiešame do neho mak a necháme chvíľu povariť. Varením zredukujte na požadovanú hustotu, ako vám vyhovuje, pridajte uvarené špaldové rezance a spolu premiešajte. Naservírujte na tanier. Zeleninu si načistíme, nachystáme a budeme ju konzumovať pred makovými rezancami.
Dobrú chuť

Energetické hodnoty odhad:

  • 1654KJ
  • Bielkoviny 16g
  • Tuky 13g
  • Sacharidy 51g

spaldove-rezance-s-makom

Plnená paradajka s cottage cheesesom a vajíčkom

Suroviny:

  • paradajka 100g
  • cottage cheese 40g
  • vajíčko 50g
  • knäckebrot 40g
  • olivový olej 6g
  • mrkva 80g
  • kaleráb 70g
  • uhorka 40g

Postup:

Paradajke vykrojíme stred a naplníme ju cottage cheesom. Ostatnú zeleninu si pripravíme a servírujeme spolu s vajíčkom a knäckebrotom. Zeleninu budeme jesť ako prvú. Ešte ju prelejeme trochou olivového oleja.
Dobrú chuť

Energetické hodnoty odhad:

  • 1606KJ
  • Bielkoviny 18g
  • Tuky 13g
  • Sacharidy 45g

plnena-paradajka-s-cotage-chesom-a-vajickom

Domáca celozrnná tortilla s tuniakom

Suroviny:

  • domáca tortilla
  • tuniak vo vlastnej šťave 50g
  • šalát 50g
  • kaleráb 100g
  • uhorka 50g
  • paradajka 30g

Postup:

Domácu celozrnnú tortillu vyrobíme podľa postupu uvedenom v článku Domáca špaldová tortilla. Ja som tentokrát použila grahamovú múku, trochu som pridala pri ceste ešte vody.
Zeleninu si očistíme a necháme odkvapkať. Tuniaka vo vlastnej šťave si otvoríme a zbavíme nadbytočnej tekutiny.
Do upečenej tortilly naukladáme zelený šalát a posypeme ho tuniakom. Opatrne zrolujeme a servírujeme na tanier. Okolo neho rozložíme ostatnú zeleninu a zjeme ju ako prvú.
Dobrú chuť.

Energetické hodnoty odhad:

  • 1415KJ
  • Bielkoviny 18g
  • Tuky 12g
  • Sacharidy 34g

domaca-celozrnna-tortila-s-tuniakom

Banánové wafle s makom

Suroviny:

  • banán 120g
  • ovesené vločky 15g
  • vajce 1ks
  • mak 10g
  • nízkotučný tvaroh 30g
  • olivovy olej 3g

v príjme započítaná zelenina:

  • kaleráb 120g
  • uhorka 80g

Postup:

Polovicu banánu (60g) rozpučíme vidličkou, primiešame k nemu vajíčko,mak a ovsené vločky. Waflovač jemne postriekame olivovým olejom a vylejeme naň banánovú zmes. Opečieme. Pripravíme si zeleninu a budeme ju konzumovať ako prvú.
Nízkotučný tvaroh si rozmiešame s troškou nízkotučného mlieka. Wafle vyberieme, rozdelíme ich na časti a postupne natierame tvarohom a vrstvíme.
Zvyšný banán si najkrájame na plátky a pridáme k wafliam.
Dobrú chuť.

bananove-wafle-s-makom