Category Archives for "zdravie"

Med – sladký aj zdravý zázrak

Kto by nemal rád ten sladký produkt pracovitých včielok? Už od nepamäti ľudia poznali nielen sladkosť tohto produktu, ale hlavne jeho zdravé účinky. Stačilo sa o včielky vzorne postarať a sladká odmena v podobe medu bola istá. Postupne však med zatienil na jeho výslní biely cukor, ktorý zaplnil nielen naše regále v obchodoch, ale hlavne sa stal najvýznamnejšou zložkou skoro vo väčšine našich potravín.

Čo je vlastne med?

Med je sladká lepkavá tekutina, ktorú vyrábajú včely zberom a  zahusťovaním sladkých štiav, predovšetkým nektáru z kvetov. Včely ich zbierajú, miešajú s výlučkami hltanových žliaz a následne ukladajú do plastov.

Prečo je med pre človeka tak prínosný?

Ak poznáte vo svojom okolí včelára, ktorý sa venuje včelám a sám konzumuje dostatok medu, určite vám potvrdí, že nevie, čo je to choroba. Med má nespočetne veľa dobrých vlastností, spomeňme niektoré, napríklad:

  • pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
  • podporuje rast imunity
  • je zdrojom ľahko stráviteľných cukrov
  • urýchľuje hojenie rán, preležanín, vredov
  • posilňuje centrálnu nervovú sústavu
  • pomáha pri liečení rôznych chôrob ako sú migréna, ochorenie pečene alebo ochorenia dýchacích ciest

Napriek všetkým týmto a ešte mnohým nespomenutým pozitívnym vlastnostiam medu dnešný človek nie je naučený konzumovať dostatok medu.  Môžeme si do našich domácnosti zadovážiť med dvomi spôsobmi:

  • zakúpením v obchodných sieťach
  • zakúpením priamo u včelára

Aká je výhoda zakúpenia medu priamo od včelára?

Včelár, ktorí sa venuje včelárstvu ako svojmu hobby, nevidí v predaji medu iba zisk. Na druhej strane veľké spoločnosti, ktoré predávajú med, sa už snažia tieto zisky mať čo najvyššie. A to aj na úkor dodania menej kvalitného medu na trh. V súčasnosti, aj napriek tomu, že med je kontrolovaný, je veľmi ťažké odhaliť včas nekvalitný med. Najčastejšie sa jedná o primiešanie glukózového sirupu do medu. Nakoľko má priesvitnú farbu a nemá ani žiadnu chuť, ani vôňu, voľným okom ho pri kúpe medu nerozoznáte.

Ako spoznať pravý med?

Oko môžete oklamať, ale chuť a čuch nie. Ak vyskúšate med, musíte na jazyku cítiť jeho sladkú chuť, musí byť príjemná, vôňa vám musí navodiť pocit, že skutočne cítite prírodu. Pokiaľ kupujete pravý, poctivý med, falošný rozoznáte v prvej sekunde, ako ho vložíte do úst.

Cena medu je veľmi vysoká

Určite vás neraz v obchode zarazí vysoká cena medu. A nielen toho pravého.  Ak máte pocit, že ten najlacnejší musí byť najmenej kvalitný, nie vždy je to tak. Drzosť niektorých predajcov naozaj nepozná hranice.  Na cenu medu pôsobí aj skutočnosť, že každým rokom dochádza k vyššiemu úhynu včelstiev.  Čo je príčinou?

  • choroby včelieho plodu – napríklad zachladnutie, vírusové ochorenie, mor
  • choroby dospelej včely – napríklad Meňavková nákaza včiel, čierna nemoc, vírusové ochorenia, otrava
  • škodcovia – včeliarka obyčajná, mravce, klieštik

Rovnako za úhyn včiel a znižovanie kvality medu môžu aj pesticídy, s ktorými včely prichádzajú do kontaktu.

Každým rokom je aj menej včelárov, nakoľko mladí ľudia o tento koníček záujem nemajú.

Ak ste sa rozhodli zdravšie žiť a urobiť niečo pre svoje zdravie, určite zaraďte med do svojho každodenného jedálnička.  Ak si ním budete chcieť ochutiť čaj, nezabudnite ho  pridať až do mierne vychladeného nápoja, pri vysokej teplote stráca veľa zo svojich výživných predností.

Pravidelnou konzumáciou medu si utužíte nielen zdravie, ale získate aj maškrtu, ktorú vám schváli každý lekár.

Je jablko najzdravšie ovocie na svete?

Svetové ovocie netreba hľadať medzi exotickými kúskami v zelovococh či supermarketoch. Asi najzdravší zástupca ovocných plodov rastie priamo v našich záhradách a sadoch – malvica menom jablko.

Červené či zelené, sladké či kyslé… Jablko je od nepamäti považované za kráľa medzi ovocím. Vedeli ste, prečo vlastne má toto výsostné postavenie a čím si ho „zaslúži“?

Staré príslovie našich predkov hovorí: „Jedno jablko denne nahradí lekára“. A treba povedať, že je to pravda, vychádzajúca z praxe.

Častá konzumácia jabĺk dokáže napríklad výrazne znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi. Redukovať ich pomáha látka, na ktorú sú jablká veľmi bohaté – polysacharid s názvom pektín. Ten podľa posledných výskumov dokáže prispievať aj k prevencii vzniku rakoviny prostaty.

Nezameniteľný je účinok jabĺk pri zápche. Vďačíme zaň vláknine obsiahnutej v tomto skvelom ovocí. Jedno jablko denne skutočne dokáže zabezpečiť, že vaše trávenie bude fungovať tak, ako má. Črevá sa rozhýbu a zlepšením pasáže potravy sa vám prečistí celý organizmus.

Čo je však zaujímavé – jablká na jednej strane nedovolia črevám príliš „zlenivieť“, no na strane druhej sú schopné účinne zastaviť vzniknutú hnačku. V tomto prípade je v hre opäť spomínaný pektín, ktorý dokáže na seba naviazať škodlivé mikroorganizmy z tráviaceho traktu Pre konzumáciu pri hnačke sa odporúča jablká mierne podusiť.

Sú medzi nami aj takí, ktorí síce jablko zjedia, ale len ošúpané, čo je však veľká chyba a škoda! Odporcov šupiek možno obmäkčí fakt, že sa v nej nachádzajú veľmi účinné látky zvané flavonoidy, ktoré chránia organizmus pred vznikom rakoviny, ale tiež zabraňujú kôrnateniu stien ciev a znižujú krvný tlak.

Máte dnu? Aj pre vás je nezameniteľným pomocníkom jablko. Obsahuje totiž kyselinu jablčnú, ktorá pomáha neutralizovať kyselinu močovú, ktorá ktorej zvýšené množstvá v organizme napomáhajú vytváraniu kryštálikov usadzujúcich sa v kĺboch a spôsobujúcich veľké bolesti.

Aj napriek týmto poznatkom konzumácia jabĺk u nás čoraz viac klesá. Pred mnohými rokmi ľudia čakali aj niekoľko hodín v rade na banány, pomaranče či mandarínky.

Skutočný poklad však mali doma, často doslova na dosah ruky, vo vlastnej záhrade. Cudzokrajné ovocie je stále obľúbenejšie oproti typickým plodom našich končín. A to aj napriek tomu, že napríklad citrusy spôsobujú často alergické reakcie.

Exotické plodiny sa práve preto, že ide o silné alergény, neodporúčajú na konzumáciu malým deťom. Skúste si tipnúť, čo sa podáva dojčatám ako prvá ovocná zložka nemliečnych príkrmov? Odpovedali ste správne – jablko!

Vaginálne mykózy – nekonečný príbeh….

Určite to poznáte, náhle neznesiteľné svrbenie „tam dole“. Príčin môže byť viacero, ale najčastejšou z nich býva kvasinkové ochorenie, ktoré zasiahne práve vaše intímne partie. Táto často sa opakujúca nepríjemnosť sa objavuje najmä po dlhšie trvajúcej antibiotickej liečbe.

O tom, že to nie je nič príjemné asi nemá zmysel hovoriť. Ak ste to zažili, iste viete, o čom je reč. Nejde o nič zriedkavé a štatistiky hovoria o tom, že vaginálnu mykózu prekoná minimálne raz za život každá žena.

Ako na potvoru sa zvyčajne objavia prvé – za to však naliehavé – príznaky práve vtedy, keď je najbližšia lekáreň zatvorená. Dobrou správou je, že existuje aj účinná prvá pomoc, a to dokonca prírodná.

Ak ste milovníčkou byliniek, tak určite nebude vo vašej prírodnej lekárničke rebríček obyčajný, ľudovo nazývaný aj myší chvost. Ak si domácu prírodnú „apatieku“ nevediete, po prečítaní našich riadkov si určite túto liečivú rastlinu pre prípad núdze zadovážite.

Môže byť vašou záchranou, keď by ste pre neznesiteľné svrbenie aj steny škriabali a antimykotické mastičky nebudú k dispozícii. Ponúkame vám recept na sedací kúpeľ, ktorý vám síce vašu mykózu ihneď nevylieči, ale určite zmierni, v mnohých prípadoch až odstráni úporné svrbenie sprevádzajúce toto ochorenie.

Návšteva lekára či lekárne na druhý deň bude síce potrebná, ale ako prvú pomoc už tento recept ocenilo nemálo žien. Zdá sa to až príliš jednoduché, ale ak vás mykóza prekvapí nepripravenú, určite po aplikácii sedacieho kúpeľa, ktorého recept nájdete na nasledujúcich riadkoch, pocítite na vlastnej koži jeho až prekvapujúco silné účinky. V prípade núdze je to skutočne riešenie na nezaplatenie!

Antimykotický sedací kúpeľ z myšieho chvosta:

  • 100 gramov sušeného myšieho chvostu necháte cez noc lúhovať v studenej vode.
  • Ráno precedíte, uvediete do varu a výluh pridáte do kúpeľa.
  • Tento domáci recept poskytuje okamžitú úľavu od svrbenia.

Máte dostatok vitamínu D?

O tom, že vitamín D je nevyhnutný pre tvorbu zdravých zubov a kostí, už iste viete. Ale vedeli ste, že má aj veľa iných, nemenej dôležitých funkcií? A že väčšina ľudí ho má nedostatok?

Vedzte, že ak vediete sedavý spôsob života a trpíte pritom aj nadváhou, v horšom prípade obezitou, celkom určite nemáte hladiny vitamínu D v organizme v poriadku.

Je to spôsobené jednak obmedzeným pobytom na slnku, ale problém spôsobuje aj to, že vitamín D sa u obéznych ľudí ukladá v neaktívnej forme do tukového tkaniva a telo ho nedokáže ďalej zužitkovať.

Vedci sa čoraz viac zaoberajú výskumom dôsledkov nedostatku tohto vitamínu. Zistili totiž, že sa vo veľkej miere podieľa na regulácii obranyschopnosti.

Podporuje totiž tie súčasti imunitného systému, ktorých funkciou je odstraňovať vírusmi napadnuté bunky.

Ľudia s hypovitaminózou D bývajú preto často unavení a chorľaví. Vedecky sa však potvrdila už aj súvislosť medzi nedostatkom tohto vitamínu a ochoreniami, ako sú depresia, chronický únavový syndróm a chronická bolesť.

Vitamín D pomáha bojovať aj proti rakovine. Zabíja nádorové bunky a blokuje tvorbu ciev vyživujúcich nádor.

Je potvrdené, že onkologickí pacienti majú deficit tohto vitamínu, a preto jeho zvýšený prívod do organizmu môže riziko onkologického ochorenia výrazne znížiť.

V nemalej miere prispieva aj k prevencii srdcovocievnych ochorení, ktoré na Slovensku zabíjajú každoročne najväčšie percento ľudí. Hneď za nimi na druhom mieste sú ochorenia onkologické.

Vo viacerých vedeckých štúdiách sa potvrdil aj pozitívny vplyv vitamínu D pri kontrole hladín cholesterolu aj pri cukrovke.

U detí je prospešný hlavne v prevencii, ale i liečbe respiračných ochorení, ako je napríklad častá astma, keďže podporuje tvorbu tzv. prozápalových mediátorov a rastových faktorov, ktoré prispievajú k zvyšovaniu funkčnej kapacity pľúc.

V lete môžete pomerne slušné zásoby vitamínu D získať slnením. V koži je prítomný jeho prekurzor, ktorý sa vďaka pôsobeniu slnečného žiarenia premieňa na vitamin D3.

V zime vám v našich zemepisných šírkach neostáva nič iné, len ho v dostatočnom množstve dopĺňať stravou. Ako stvorené sú na to ryby, najmä treščia pečeň, sardinky či losos.

Vedeli ste, že…

Ovčie mlieko, na rozdiel od kravského či kozieho obsahuje až 5-krát viac vitamínu D!

Žinčica – zníži vám tlak aj cholesterol

Ak máte rady mlieko a pritom sa snažíte žiť zdravo a udržiavať si štíhlu líniu, iste v obchodoch siahate predovšetkým po nízkotučných produktoch. Drvivá väčšina z nich sa vyrába z kravského mlieka, no tento výživný mok plný bielkovín a vitamínov rozpustných v tukoch, produkujú aj iné zvieratá, ako pasúce sa “Milky”.

Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie a zároveň si vo svojej strave strážite prísun živočíšnych tukov, odporúčame vám jeden rýdzo slovenský mliečny produkt – žinčicu.

Najlepšia je, samozrejme, priamo zo salaša z podhorských a horských oblastí Liptova, Oravy, Kysúc, či Horehronia, ale dnes už sa dá bez problémov kúpiť i balená v najbližšom dobre zásobenom hypermarkete. Na nasledujúcich riadkoch si vysvetlíme, prečo je žinčica taká zdravá.

Žinčica sa vyrába z vedľajšieho produktu pri výrobe ovčieho syra, oštiepkov a pareníc – tzv. srvátky. Táto sa zahrieva, čím sa v nej vyzrážajú bielkoviny a zachytí mliečny tuk. Zrazenina sa potom oddelí a rozbije a vznikne nápoj, ktorý všetci poznáme pod názvom žinčica.

Výrazne pozitívne účinky na zdravie má aj sladká, no obľúbenejšia, a zhodou okolností aj zdravšia je kyslá žinčica. Obsahuje totiž prospešné baktérie mliečneho kvasenia, probiotické kultúry, u ktorých sa vedecky potvrdili imunomodulačné (imunitný systém podporujúce) účinky, ale ukázali sa aj ako účinný preventívny prostriedok proti niektorým druhom rakoviny, predovšetkým hrubého čreva.

Navyše, prírodné mliečne baktérie a kvasinky natrávia mliečne bielkoviny, ktoré sú tak pre organizmus ľahšie stráviteľné. A predovšetkým premieňajú mliečny cukor (laktózu) na kyselinu mliečnu, takže žinčicu môžu bez problémov konzumovať aj ľudia, ktorí trpia laktózovou intoleranciou.

Srvátkové bielkoviny majú výnimočnú biologickú hodnotu, ktorá prevyšuje o 15 percent vaječné bielkoviny, o 30 percent mäsové bielkoviny, o 35 percent sójové bielkoviny a o 40 percent mliečny kazeín. Ovčie mlieko má pritom trikrát vyšší obsah srvátkových bielkovín oproti kravskému mlieku.

Tieto bielkoviny viažu železo, zinok, vápnik, vitamíny A, D, B12, B2 a kyselinu listovú. Ovčia srvátka, a teda ja žinčica ako nápoj z nej vyrobený, má výrazné antioxidačné účinky, znižuje krvný tlak, podporuje regeneráciu svalov a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Je aj významným bojovníkom proti osteoporóze, čo je problém hlavne u žien po prechode. Preukázali sa aj jej priaznivé účinky pri boji s astmou, ekzémami a inými kožnými ochoreniami.

Žinčica obsahuje v priemere okolo 2,5 g tuku na 100 ml. To je trochu viac, ako v polotučnom a trochu menej ako v plnotučnom kravskom mlieku. Tuk obsiahnutý v ovčom mlieku má však celkom iné kvality ten v kravskom mlieku.

Ovčie mlieko totiž oproti iným druhom mlieka obsahuje oveľa vyšší podiel (okolo 45 %) mono a polynenasýtených kyselín, ktoré nezvyšujú cholesterol v krvi, neukladajú sa do tukových tkanív, ale sú využité priamo pečeňou ako zdroje energie.

Bez nadsadenia môžeme povedať, že ide čistú biopotravinu, pretože ovečky sa pasú na horských lúkach, ďaleko od automobilových a priemyselných exhalátov, umelých hnojív, pesticídov a navyše sa neprikrmujú žiadnymi antibiotikami ani hormónmi.

Ak teda chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, skúste si z času na čas dopriať aj dúšok kvalitného produktu slovenského salašníctva. Ak vám žinčica nevonia, podobný priaznivý účinok majú aj iné kyslomliečne ovčie výrobky, ktoré sa dnes už na niektorých salašoch predávajú – napríklad ovčí jogurt či ochutená ovčia zakysanka.

Rastislav Teplánský

Chumáče vlasov vo vani? Čo s tým?

 

So zvyšujúcim sa vekom je čoraz ťažšie udržiavať si štíhlu líniu. Existuje však jedna vec, ktorá sa s pribúdajúcimi rokmi stenčuje bez akejkoľvek námahy. Škoda je, že ide o niečo, čo si neželá žiadna žena – rednutie vlasov. Čo sa skrýva za touto iróniou osudu?

Určite poznáte situáciu, keď po sebe v kúpeľni nachádzate dlhé pramene vlasov. A premýšľate nad tým, či to nie je len trochu viac vidieť vďaka svetlej podlahe… Potom si však umyjete vlasy a v odtoku nachádzate ešte viac pramienkov svojej koruny krásy!

Možno vás to znepokojí, ale vo väčšine prípadov ide skutočne o falošný poplach. Každá žena fyziologicky denne stráca okolo 50 až 100 vlasov. Pri umývaní sa toto číslo môže vyšplhať aj na 250 až 300 vlasov.

Nerobte hneď paniku

Je to normálny proces obnovy a asi tak o pol roka na rovnakom mieste, kde vlas vypadol, vyrastie z korienka celkom nový. Tento obnovovací cyklus vlasov prebieha u každého z nás celý život.

Ale čo ak je tých vypadávajúcich vlasov akosi viac, než sme uviedli? Ani to ešte nie je dôvod na paniku. Vyššia miera vypadávania vlasov je normálna aj niekoľko mesiacov po stresujúcej udalosti. Podobne k nemu dochádza ešte približne dva mesiace po pôrode.

Časté býva aj v pooperačnom období, rýchlejšom chudnutí, alebo aj po prekonaní triviálnej choroby spojenej s horúčkovými stavmi, ako je napríklad chrípka či angína.

Všetky tieto prípady vypadávania vlasov sú dočasné. Telo sa časom zregeneruje a prestaví na nový režim, rednutie vašej vlasovej pokrývky hlavy sa spomalí a váš účes opäť získa pôvodnú plnosť.

Chorobné vypadávanie patrí do rúk odborníka

Spozornieť treba až vtedy, keď začne vaša pokrývka hlavy až nadmerne a celkom viditeľne rednúť a predovšetkým, ak u vás dochádza k posunu hranice vlasov smerom do čela. Tak sa totiž najčastejšie prejavuje ženská alopécia, čiže plešatosť.

Áno, týmto problémom síce častejšie trpia muži, ale nie je taký zriedkavý ani u žien. Folikuly niektorých vlasov sa začnú zmenšovať a nakoniec z nich celkom prestanú rásť nové vlasy.

Okrem už vyššie spomenutých príznakov ženy s diagnostikovanou alopéciou nachádzajú ráno na vankúši väčšie pramene vlasov, prípadne im zostávajú chumáče na hrebeni či kefe napriek tomu, že sa češú jemne a opatrne, bez šklbania.

K chorobnému vypadávaniu vlasov u žien dochádza najčastejšie v strednom veku, ale celý nešťastný proces sa môže začať i oveľa skôr. Prečo k tomu vôbec dochádza?

O príčinách sa aj v odbornej verejnosti dodnes špekuluje, no svoju rolu pri tom môže hrať starnutie, dedičnosť, ale predovšetkým zmeny hladiny hormónov v tele. K tým dochádza nielen u žien v prechode, ale aj pri niektorých typoch ochorení, napríklad polycystických vaječníkoch.

Diagnózu stanoví lekár na základe vašej anamnézy, vylúčenia iných príčin vypadávania vlasov (napr. pri chorobách štítnej žľazy) a aktuálneho stavu vašich vlasov. Zlou správou je, že prevencia v tomto prípade neexistuje!

Liek na tlak pomáha rastu vlasov?

Lysina na mužskej hlave je dnes prijímaná skôr ako „sexy znak zrelého muža“, u žien sa z pochopiteľných príčin nedá k problému pristupovať takto pozitívne. Napriek tomu, že u žien väčšinou nedochádza k veľmi výraznej až totálnej plešatosti, ide o znepokojujúci stav výrazne ovplyvňujúci ženské sebavedomie.

Ak ťažkosti zanedbáte a neobrátite sa na odborníka, musíte počítať s tým, že strata časti vašich vlasov bude trvalá. Ak sa spoločne s lekárom dáte do boja proti tomuto neduhu, určité šance na zlepšenie stavu existujú.

Síce nezískate späť všetky vlasy, o ktoré ste prišli, no nejaké tie nové pramienky vám predsa len môžu opätovne narásť. Na trhu, našťastie, existuje liek s účinnou látkou minoxidil (známy aj pod obchodným názvom Neocapil), ktorého účinky boli, podobne ako tomu bolo už u mnoho iných liekov, objavené celkom náhodou.

Pôvodne sa používal vo forme tabliet na liečbu vysokého krvného tlaku, no pacienti a zdravotníci si všimli aj jeho vedľajší účinok – rast vlasov. Dnes sa používa vo forme roztokov práve na liečbu alopécie, a to tak ženskej, ako aj mužskej.

Ide o beh na dlhú trať

S minoxidilom síce už lesk minulosti vo všetkej jeho vlasatej bohatosti neobnovíte, no pomôcť dokáže a výsledky sú odskúšané a viditeľné.

S liečbou je najlepšie začať už pri prvých vážnejších príznakoch vypadávania vlasov. Dôležitá je i trpezlivosť, pretože počas prvých dvoch až ôsmich týždňov liečebnej kúry môže dôjsť k dočasnému zvýšeniu vypadávania vlasov, ktoré sa zastaví, keď vlasy znovu začnú dorastať.

Roztok s minoxidilom musíte používať minimálne 3 mesiace, ideálne aspoň jeden rok, aby sa naplno prejavili jeho priaznivé účinky a dalo sa zodpovedne zhodnotiť, či vám zaberá, alebo nie. K opätovnému nárastu vlasov dochádza podľa skúsenosti u jednej zo štyroch žien, u väčšiny z nich výrazne spomalí alebo zastaví ich vypadávanie.

A ešte jedna dôležitá rada: prípravok treba aplikovať poctivo každý deň, akékoľvek pauzy môžu sabotovať celú liečbu. Vlasy, ktoré vďaka nemu narástli, totiž v takom prípade vypadnú do troch až štyroch mesiacov. Škoda času, peňazí i námahy…

Na záver už snáď len toľko: ak máte problémy s vypadávaním vlasov, nebojte sa obrátiť na svojho lekára, ktorý váš vyšetrí a bude pátrať po príčine. Ak sa zistí, liečba základného ochorenia môže v niektorých prípadoch celkom obnoviť korunu vašej krásy. Ak sa dôvod alopécie nezistí, stále existujú určité možnosti, ako s problémom bojovať. Veľa šťastia.

Aká strava, taká pleť

Zdravie vašej pokožky ani zďaleka nezávisí len od toho, aké mydlo či krém používate. Dôležité je predovšetkým to, čo jete. Zloženie stravy výrazne ovplyvňuje rýchlosť (alebo pomalosť) starnutia vašej pleti.

Ženy stáročia používali niektoré potraviny ako kozmetických pomocníkov. Či už to boli masky z vaječných bielkov a olivového oleja, alebo krúžky uhoriek na oči, išlo takpovediac o liečbu zvonku. Pravda je však taká, že jedlo ktoré prijímame ústami má podstatne výraznejší vplyv na zdravie pokožky v porovnaní s čímkoľvek, čo si na ňu namažeme!

Aj keď mnohé vedecké štúdie naznačujú, že isté potraviny vám môžu pomôcť v zlepšení kvality pleti, najdôležitejšie je aj tak celkové zloženie stravy. A napríklad aj to, či máte optimálnu hmotnosť, alebo trpíte nadváhou.

Inzulínová intolerancia = rýchlejšie starnúca pleť

Ak ste totiž korpulentnejšia, než je všeobecne prípustný „normál“ a na vašom stole sa denne vyskytujú jedlá pripravované z polotovarov, biely chlieb, koláčiky a iné sladké potešenia, zmrzlina, občas aj nejaké dobroty z fast foodov, a naopak, chýbajú celozrnné výrobky a čerstvé ovocie a zelenina… Máte, žiaľ, vyššiu šancu, že sa u vás vyvinie ochorenie zvané inzulínová rezistencia, ktoré môže viesť až k cukrovke.

O čo v krátkosti ide: hormón inzulín, ktorého úlohou je „odomknúť“ bunky, aby sa do nich dostalo „palivo“ vo forme glukózy, pri tomto ochorení nepracuje tak, ako má. Následkom toho zostáva glukóza v krvi a nedostáva sa tam, kam patrí – teda do buniek. Okrem iných ťažkostí táto prekérnosť ničí aj vašu pleť! Neukáznená glukóza totiž vytvára v tele látky zvané produkty pokročilej glykácie (AGEs = advanced glycation endproducts). Ide o veľmi útočné voľné radikály, ktoré urýchľujú proces starnutia nielen vašej pokožky, ale i celého tela.

Voľné radikály poškodzujú inak zdravé bunky nášho organizmu procesom zvaným oxidácia. Ide o rovnaký proces, ktorý sfarbí šupku jablka dohneda alebo zmení farbu medenej mince z červeno-zlatavej na modro-zelenú. Čo asi tak môže urobiť s vašou pleťou? Keď na kožu nemiernou formou útočia voľné radikály, stráca elasticitu, rýchlejšie sa na nej tvoria vrásky a je náchylnejšia na poškodenie UV žiarením.

Zapojte do boja antioxidanty

Našťastie, príroda to zariadila tak, že do šíku boja proti radikálom sa postavili aj látky zvané antioxidanty. Tie im veľmi úspešne zabraňujú v ich skazonosnom diele. Neverili by ste, ale to, ako sa stravujete, vám dokáže doslova zachrániť kožu!

Vedci dokázali, že ľudia, ktorí jedia veľa ovocia, zeleniny a rýb, majú v staršom veku výrazne menej vrások, ako tí, čo do seba pchajú nasýtené živočíšne tuky, vrátane mäsa, masla a vysokotučných mliečnych výrobkov, bieleho pečiva a sladkostí.

Ak chcete vašu stravu upraviť tak, aby prospievala sviežosti vašej pleti, okrem všeobecnej zásady uvedenej vyššie sa ubezpečte, že v nej nechýbajú hlavne tieto živiny:

Vitamíny E a C. Štúdie potvrdili, že tieto vitamíny prispievajú k ochrane pokožky pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia. Predovšetkým vitamín E. Najlepšie je prijímať ho v prirodzenej forme v strave, ale ak sa rozhodnete doplniť ho pilulkami z lekárne, treba myslieť na to, že nie je vhodné prekročiť dennú dávku 400 IU (medzinárodných jednotiek). Druhý z radu, vitamín C, je potrebný pre bezchybnú kolagénovú syntézu. Kolagén je bielkovina, vďaka ktorej je pokožka pevná a zároveň pružná.

Vitamíny E a C nájdete v týchto potravinách: rastlinné oleje, margarín, vajcia, ryby, celozrnné výrobky, citrusy, paradajky, paprika, kivi, brokolica, maliny, jahody, černice, zelený hrášok, listová zelenina.

Esenciálne mastné kyseliny. Ak budú vo vašej strave bohato zastúpené poly- a mononenasýtené mastné kyseliny, hlavne všade skloňované omega 3 a omega 6, zabezpečíte tým pokožke pomalšie starnutie a lepšiu odolnosť voči škodlivým účinkom UV žiarenia.

Kde ich nájdete: ryby (hlavne losos, sleď, makrela a tuniak), olivový olej, orechy, celozrnné výrobky.

Vitamín A: Tento silný antioxidant tvorí základ v zložení veľkého množstva kozmetických, ale i farmaceutických výrobkov obsahujúcich retinoidy (používajú sa na liečbu akné). Preukázalo sa, že čím vyššia je hladina vitamínu A v krvi, tým hydratovanejšia a jemnejšia je pleť. Vitamín A sa nachádza vo forme retinolu v živočíšnych produktoch a vo forme karoténov (plnia funkciu tzv. provitamínu A, ktorý sa v tráviacom trakte mení na vitamín A).

Bohatým zdrojom sú: pomaranče, červené a žlté ovocie, mrkva, batáty (sladké zemiaky), paradajky, olej z treščej pečene, brokolica, špenát, vajcia.