Batáty (sladké zemiaky) s parmezánom

Sladké zemiaky, alebo batáty, (povojník batátový) sú koreňová hľuza, ktorá so zemiakmi súvisí iba veľmi vzdialene.  Pochádza zo Strednej Ameriky. Patrí medzi najvýživnejšiu zeleninu, vďaka vysokému obsahu cukrov a vlákniny.

Obsahujú veľa karotenoidových pigmentov, kvôli nemu majú takú žiarivú farbu. Beta-karotén je silný antioxidant, ktorý pôsobí preventívne proti niektorým druhom rakoviny. Ďalej obsahujú vitamín E , B6, C, draslík a vlákninu.

Batáty jedzte aj so šupkou, aby ste získali viac beta-karoténu a vlákniny. Pečením alebo grilovaním sa v nich štiepia škroby na cukry, takže sú sladšie a telo z nich môže lepšie vstrebať beta-karotén.

Čo potrebujete:

  • batáty
  • soľ
  • parmezán
  • olivový olej

Postup:

Batáty očistite v studenej vode kefkou a vložte v celku do hrnca. Zalejte horúcou vodou, vody stačí iba toľko aby boli ponorené. Pridajte trochu soli a uvarte. Hoci batáty sú za surova veľmi tvrdé, netreba ich variť dlho. Tým, že ich varíte v šupke, v celku a boli zaparené vriacou vodou, zachováte v nich všetky vzácne látky.

Uvarené batáty nechajte trochu vychladnúť, pokrájajte na kolieska a poukladajte na tanier. Už v takomto stave je to vynikajúca z dravá lahôdka. Ale môžete ich pokvapkať kvalitným olivovým olejom a jemne posypať parmezánom.

Dobrú chuť.

P2080428

Batáty s parmazánom

Ľubica Balentová

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: