Cviklové zdravšie langoše

Suroviny:

  • 300g uvarenej a rozmixovanej cvikle
  • 150g bieleho domáceho jogurtu ( prípadne kupovaného jogurtu)
  • 450g celozrnnej múky hladkej
  • 1 sušené droždie
  • trochu soli

Postup:

Všetky suroviny som vložila do pekárničky na chlieb a zapla program „cesto“. Pekárnička cesto vymiesi a nechá vykysnúť. Pokiaľ pekárničku doma nemáte, musíte uvedené suroviny poriadne spolu zmiešať a potom vzniknuté cesto premiešavať aspoň 10-15 minút, aby zostalo nadýchané. Potom ho prikryte utierkou a nechajte na teplejšom mieste kysnúť aspoň hodinu. Naše staré mamy dávali kysnúť cesto do perín, ak si vyberiete túto možnosť, hlavne na cesto nezabudnite a nehoďte sa unavení do postele.
Po vykysnutí cesto vysypte na pomúčenú dosku a vytvarujte z neho malé kruhy. Dávame na rozpálenú panvicu opekať nasucho. Sú veľmi ľahké a nadýchané, preto ani pečenie netrvá dlho, po chvíľke už je potrebné obrátiť langoš na druhú stranu.
Kto nechudne a nestráži úpenlivo kilá, môže na pečenie použiť trochu olivového alebo kokosového oleja.
Hotovový langoš vytiahneme, posypeme 30%-tným nastrúhaným syrom. Kto má chuť, ochutí ešte roztlačeným cesnakom alebo stéviovým kečupom.
Ak vás nie je doma veľa a zostane Vám z cviklového cesta, môžete vložiť do sáčku a zamraziť. Alebo ho môžete v uzatvorenej nádobe nechať v chladničke a na druhý deň môžete vyskúšať z neho vyrobiť zdravú pizzu, ktorej recept pridávam o príspevok nižšie.
Dobrú chuť.

Hodnoty na cesto:

Na 100g 857,7KJ

  • Bielkoviny 8,2g
  • Tuky 2,63g
  • Sacharidy 36,2g

( k hodnote cesta na porciu treba ešte pripočítať hodnotu použitého syra a kečupu)

Napíšte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *