Cviklový šalát s knäckebrotom
Máme tu recept vhodný pri chudnutí. Príprava je nenáročná na čas, akurát varenie cvikle nám zaberie nejaké minúty. Tiež si ju môžme uvariť večer a na ráno máme pripravenú surovinu.
Cviklu si najprv dobre vydrhneme v studenej vode kefkou. Varíme ju v šupke. Najlepšie je zapariť ju horúcou vodou a variť ju čo najkratšie, aby sa zachovalo čo najviac vitamínov. Zbytočne do nej nepicháme vidličkou, prvý krát stačí po 15 -20 minútach varenia. Čas dĺžky varenia ľahko odhadneme aj podľa veľkosti buľvy. Či už cvikla v hrnci mäkne, zistíme aj pohľadom na šupku, alebo sa jej jemne dotkneme vidličkou. Ak sa šupka začína oddelovať, cvikla bude uvarená. Pre istotu skontrolujeme nožom, zlejeme vodu a damé chladiť do studenej vody, alebo chladné miesto.
Suroviny:
- Uvarená cvikla 180g
- Šunka
- Jogurt biely smotanový 130g
- Knäckebrot 30g
Postup:
Cviklu postrúham na strúhadle, primiešam biely jogurt, ochutiť trochou soli a pridať koreniny podľa toho, kto má čo rád. Ja som pridala iba trochu soli. Nezabudnite si pridať ešte dostatok zeleniny
Energetické hodnoty odhad
- 1592 kJ
- Bielkoviny 16 g
- Tuk 14 g
- Sacharidy 44 g