Domáci knäckebrot – základný

Suroviny:

  • celozrnná múka (pšeničná celozrnná hladká) 150g
  • olivový olej 15g
  • voda 150g
  • vločky ovsené 150g

Postup:

Všetky suroviny spolu zmiešame. Necháme chvíľu odpočívať. Do plechu dáme fóliu na pečenie a dáme na ňu pripravenú zmes. Rukou ju roztláčame, snažíme sa vytvoriť obdĺžnik. Ak sa cesto lepí na ruku, treba si ju umyť, poriadne vysušiť a pokračovať v rozťahovaní.
Radielkom cesto rozdelíme do požadovaného tvaru a veľkosti, ako má knäckebrot vyzerať. Môže byť obĺžnik, štvorec, trojuholník…
Ja som najskôr obkrájala všetky okraje, až potom som vnútro nakrájala na rovnomerné časti.
Snažíme sa mať na všetkých častiach rovnakú hrúbku, lebo pri pečení by tenké časti boli viac pripečené.
Dáme piesť do trúby, na teplotu 180 stupňov na 25 minút. Treba si odsledovať, nakoľko každý rúra pečie inak, kto má rád chrumkavejšie, môže piesť o niečo dlhšie.
Treba mať napamäti, že takto doma vyrobený knäckebrot je ťažší a potrebné si ho prevážiť.
V uzatvorenej nádobe zostane mäkkší.
Chuťou pripomína tyčinky, je výborný aj samotný ako príloha k šalátom.

Tip: prečítajte si článok ako si vybrať dobrý olivový olej.

Energetické hodnoty odhad:

na 100g

  • 4937KJ
  • Bielkoviny 40g
  • Tuky 29g
  • Sacharidy 188g

domaci-knackebrot-zakladny

gulinka

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: