Domáci plnotučný jogurt
Dnes tu máme recept na domáci jogurt. Postup je jednoduchý a vôbec to nie je zložité, ako by sa mohlo zdať. Pri príprave treba dodržiavať prísnu hygienu. Všetky nádoby, lyžičky a iné miešadlá treba poriadne vyumývať v horúcej vode.
Suroviny:
- 1000g plnotučného mlieka
- 60g bieleho smotanového jogurtu
- 60g plnotučného sušeného mlieka
Postup:
Mlieko zmiešame so sušeným mliekom tak, aby neboli žiadne hrčky a ohrejeme na sporáku na 40 stupňov. Odstavíme a pridáme jogurt, premiešame.
Vylejeme do pohárikov a zapneme jogurtovač. Po 12-tich hodinách je jogurt hotový.
Ak nemáme jogurtovač, poukladáme poháriky (keď som nemala jogurtovač, používala som sklenené poháriky z ovčích jogurtov, ktoré sa bežne predávajú) na plech a dáme do rúry. Zapneme ju na 40 stupňov, necháme ohrievať, pokiaľ sa nám dá, najlepšie niekoľko hodín. Potom poriadne poprikrývame uterákmi, aby sa udržiavali poháriky v teple. Po 12 hodinách je jogurt hotový.
Keď sa nevyrába jogurt v jogurtovači, pri jedení sa trochu ťahá, ale to je len estetický detail.
Energetické hodnoty 100g
- 381kj
- Bielkoviny 4g
- Tuk 5g
- Sacharidy 6g
Bez sušeného mlieka
- 285kj
- Bielkoviny 3g
- Tuk 3g
- Sacharidy 4g