Krémová polievka zo sladkých zemiakov

Polievka zo sladkých zemiakov je výborná a veľmi rýchlo sa pripravuje. Za pár minút máte na stole chutnú a zdravú pochúťku, ktorá vás v zimných mesiacoch aj zahreje. Batáty, čiže sladké zemiaky už dnes dostať celkom bežne aj v hypermarketoch. To pred pár rokmi takto nebolo. Možno aj dnes mnohí z nás po nich v obchodoch nesiahnu z obavy, čo so sladkými zemiakmi?

Prečo používať sladké zemiaky

V kuchyni sa dajú rôzne využiť. Výborné sú ako samostatné jednoduché jedlo. Dajú sa z nich pripraviť rôzne prílohy k mäsovým jedlám, k hydine aj k rybám.  Nie sú náročné na dlhé varenie. Aj v celku sú veľmi rýchlo uvarené. Majú veľmi lákavú žiarivú farbu, čo sa dá skvele využiť pri servírovaní jedla. Cenovo je to prístupná zelenina.

Kedže tieto zemiaky majú vysoký obsah kalórii, tí čo si strážia váhu, si ich určite nebudú na tanieri kombinovať s nejakými vyprážanými rezňami, či pečenými bôčikmi. Je veľký rozdiel, ak si ich naservírujete na tanier jednoducho uvarené, alebo ako vysmážané hranolky.

Aké majú sladké zemiaky priaznivé účinky na zdravie

Sladké zemiaky, ako je už z názvu zrejmé obsahujú veľké množstvo cukru a škrobu. Čiže sú skvelým zdrojom energie. Obsahujú veľa beta-karoténu a rôzne vitamíny, vlákninu, proteíny a minerály. Z vitamínov treba spomenúť hlavne A, B5, B6 a C vitamín. Vďaka draslíku je to vhodná zelenina pri znižovaní krvného tlaku. Vláknina priaznivo ovplyvňuje znižovanie cholesterolu, optimalizuje trávenie, znižuje riziko hrubého čreva. Antioxidanty posilňujú našu imunitu.

Čo budete potrebovať:

  • Sladké zemiaky
  • Šalotku
  • Čierne korenie a kari
  • Soľ
  • Olivový olej
  • Sójová smotana

 

Ako sa varí polievka zo sladkých zemiakov

Najprv si olúpte a nakrájajte na drobno šalotku. Na olivovom oleji ju jemne orestujte.

Sladké zemiaky si olúpte. Je síce škoda cennej šupky, ale v polievke by šupky nevyzerali lákavo. Kým lúpete zemiaky, zohrejte si v rýchlovarnej kanvici vodu. Olúpané zemiaky pokrájajte na menšie kúsky. Horšie sa krájajú, lebo sú dosť tvrdé – pozor na prsty 🙂 Pokrájané zemiaky vložte do hrnca, k opraženej šalotke, zalejte vriacou vodou a uvarte. Vody dajte podľa toho, či chcete polievku redšiu alebo hustú krémovú. Pridajte trochu soli, alebo zeleninový vývar. Zemiaky sa nevaria dlho. Radšej ich odstavte z ohňa skôr, ako by ste ich mali rozvariť. Keď sú zemiaky skoro mäkké, môžte odstaviť a tyčovým mixérom rozmixovať. Teraz pridajte čierne korenie, kari a sójovú smotanu.  Polievka je hotová.

Čo sa ku polievke zo sladkých zemiakov oplatí podávať ako príloha

Hotovú polievku môžete konzumovať len tak, bez prílohy. Môžete si k nej spraviť hrianku, opečenú nasucho, aby nám nepribudli  v porcii zbytočné tuky. Alebo povrch posypať chrumkavými krutónikmi. Povrch si môžete pokvapkať kvalitným olivovým olejom a pridať zopár chrumkavých tekvicových jadierok.

Sladké zemiaky

Ľubica Balentová

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: