Slivkový diétny štedrák

Suroviny:

  • slivky 500g
  • ovsené vločky 100g
  • mak 100g
  • med 40g ( alebo nahradiť úplne stéviovým sladidlom )
  • nízkotučný tvaroh 250g

 

Postup:

Uvažovala som, či slivky zbavené kôstky a rozmixované v mixéri prepasírujem, ale nakoniec som sa rozhodla, že je to zbytočné, pretože tie šupky v koláčiku ani necítiť a zbavili by sme slivky veľa dôležitých vitamínov. Takže použijeme iba vykôstkované a rozmixované slivky. Rozdelíme si ich na dve časti. Do jednej z nich pridáme ovsené vločky a 15g medu. Kto chce pošetriť energiou na sacharidoch, namiesto medu použije stéviu.
Do druhej časti prisypeme mak a znova 15g medu. Použila som malú tortovú formu (18cm), ale kľudne použite takú, akú máte doma. Ak je väčšia, bude koláčik nižší. Ak ho máte radi vyšší, navrhujem zdvojnásobiť suroviny a urobiť dvojitú dávku a ponúknuť rodinu alebo susedov.
Na spodok formy som natlačila zmes s ovsenými vločkami. Je jemná, dobre sa rozotrie. Na ňu navrstvíme zmes s makom. Je lepšie si lyžičkou dávať menšie kôpky a tie jemne rozotierať, nakoľko spodná vstva je mäkká.
Šupnene tortovú formu s týmito dvoma vrstvami do trúby, pečte pri teplote 180 stupňov asi 15 minút, potom stíšte na 150 stupňov a dopečte ešte 15 minút. Vyberte z rúry a nechajte trochu prechladnúť.
Ideme vrstviť tretiu vrstvu – tvaroh. Môžeme ho dochutiť 10g medu, alebo dať bez ochutenia, bude mať svoju vlastnú kyslejšiu chuť.
Upečené vrstvy nie sú pevné ako klasický koláč, preto aj teraz odporúčam na vrstvenie použiť lyžičku a kôpky. Aby sa nám tvaroh lepšie vrstvil, dajte si ho do misky a pridajte trochu nízkotučného mlieka na rozriedenie a poriadne ho premiešajte.
Na vrch som prisypala kakao.
Nezabudnite podávať s predjedlom – zeleninou, ktorú zjete ako vždy ako prvú.
Dobrú chuť
Len pre istotu…. nie aby ste zjedli celý na posedenie! treba si odvážiť len toľko, koľko vám váš príjem dovolí.

Energetické hodnoty odhad:

S medom :
Na 100g

  • 662,32KJ
  • Bielkoviny 6,95g
  • Tuky 4,84g
  • Sacharidy 21,32g

Bez medu s použitím stéviového sladidla:

Na 100g

605,1KJ

  • Bielkoviny 6,95g
  • Tuky 4,84g
  • Sacharidy 17,95g

slivkovy-dietny-stedrak

 

gulinka

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: