Šošovicová polievka

Celkom jednoduchá šošovicová polievka sa varí rýchlo a ľahko. Do hrnca nasypte pol kilové balenie šošovice a nahrubo nakrájajte jednu veľkú cibuľu. Zakryte zopár listami bobkového listu. Zalejte vodou a nechajte asi pol hodinku variť. V tejto chvíli si môžete pretlačiť dve hlavičky jednostrukového cesnaku a nechať na tanieri pripravené nakoniec. V šošovicovej polievke je cesnak výborný.

P2090571

Potom môžete pridať celé čierne korenie a pár guliek nového korenia. Varte tak dlho, kým je šošovica mäkká. Podľa druhu šošovice to môže trvať spolu 20 minút, ale aj trištvrte hodiny. Ak ste predtým šošovicu namočili, varenie to skráti.

Nakoniec vyberte väčšiu časť uvarenej šošovice z hrnca na tanier. V hrnci teda zostane “voda” a časť uvarenej šošovice. Pridajte na chuť jednu zeleninovú kocku alebo trocha soli. Pretlačte zo dve hlavičky cesnaku. Ak to už máte pripravené, tým lepšie. Pridajte hojne majoránky. Cesnak a majoránku ale pridajte do šošovicovej polievky až keď ju prestávate variť.

Ako zariadite, aby šošovicová polievka bola krémová a zahustená?

Keďže recept je vhodný pri chudnutí, nechceme polievku zahusťovať tak, aby sa navýšila jej energetická hodnota. Ako na to?

Pomocou tyčového mixéra spravte krémovitý základ polievky. Tým bude polievka vyzerať hustejšia aj bez zápražky, alebo nejakej smotany. Nakoniec vráťte do polievky zvyšok šošovice. Premiešajte a môžete podávať. Výsledkom bude, že jedlo bude mať lahodnú chuť mixovanej hustej časti a zároveň “hrudky”, ktoré dávajú šošovicovej polievke jej charakteristické vlastnosti. Cibuľu som mixérom rozbil, takže dá veľa chuti a nikto ju už nenájde.

Všimnite si, že do polievke som nepridal ani gram tuku. Nakoniec teda na jeden tanier pridajte kávovú lyžičku olivového oleja a máte ideálne jedlo aj v prípade, že sa snažíte chudnúť.

Z pol kila šošovice vyrobte 6 tanierov šošovicovej polievky a potom jeden tanier bude presne jedno jedlo pri chudnutí:

  • Bielkoviny 19 gramov
  • Sacharidy 46 gramov
  • Tuk – koľko dáte oleja, ak nepridáte tak 1 gram.
  • Energia bez pridaného tuku 1000 kJ (239 kcal)

Pokiaľ nechudnete, môžete si k šošovicovej polievke dopriať aj krajec chleba. Prípadne si ju trocha vylepšite sójovou smotanou a potom už má polievka chuť, že budete nadšení.

Niekomu táto polievka sedí nakyslo. Pridajte v takom prípade trocha octu.

P2090710

Miro Veselý

Click Here to Leave a Comment Below
neodekonceptualista - 11. januára 2016 Reply

Nie je 1 tanier polievky, trebárs na obed málo? Myslím objemovo! Mohlo by sa, tomu ešte za misu zeleniny zjesť, no nie?

    gulinka - 13. januára 2016 Reply

    Ak chýba objem, dá sa dotalčiť zeleninou. Ale šošovicová polievka zvyčajne je pomerne hustá a aj jeden tanier môže nasýtiť.

Leave a Comment: