Šošovicové karbonátky

Šošovica je spomedzi strukovín, najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov. Máme ju k dispozícií po celý rok, to je výhoda, nemusíme bežať po čerstvú do obchodu :-). Jedno, dve vrecká sa v domácnosti nestratia, hlavne vo chvíli, keď nevieme, čo na tanier. Siahneme do zásob a nápad na recept máme na pár klikov na nete. Je to zdravá potravina, okrem toho sa krátko varí. Môžme ju namočiť a nemusíme.

Ďalej obsahuje:

  • vápnik
  • železo
  • selén
  • fosfor
  • zinok
  • vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9
  • obsahuje tiež vitamín A, H, kyselinu pantoténovú, enzýmy, organické kyseliny a lecitín.

Suroviny ( množstvo pre viac porcií):

šošovica 250g v suchom stave
vajíčko 100g
ovsené vločky 200g
1-2 strúčky cesnaku
zelenina – započítaná do príjmu
mrkva 65g
reďkvička 30g
šalát ľadový 100g
cherry paradajky 60g
olivový olej 6g

Postup:

Šošovicu si na niekoľko hodín namočíme do vody. Potom ju poriadne premyjeme a uvaríme. Scedíme a necháme vychladnúť. Následne zmixujeme na hladkú kašu, pridáme do nej vajíčka a ovsené vločky. Roztlačíme do zmesi cesnak. Teraz je čas pridať koreniny, ktoré máte radi, ja som pridala soľ, drvenú rascu, trochu červenej papriky a zázvora. Premiešame, necháme odstáť. Medzitým si očistíme a naporcujeme zeleninu. Aby sme mali aj nejaké tuky, prelejeme zeleninu olivovým olejom.
Z odstatej šošovicovej zmesi vytvarujeme rukami karbonátky. Ja som zvolila zdravšiu verziu a ukladala som karbonátky na fóliu na pečenie. Robila som ich tenšie, aby som ich mala potom na tanieri viac. Rodine kľudne spravte klasický tvar karbonátky.
Pečieme pri teplote 170 stupňov podľa potreby (cca 15 minút) – treba pozerať, každá rúra pečie inak.
A môžeme servírovať na zeleninu. Prílohu k tomuto jedlu som už nepodávala, nakoľko v karbonátkach sú už ovsené vločky a hodnoty sacharidov sa tým naplnili.

Energetické hodnoty odhad na jednu porciu

na 1 porciu ( 130g karbonátky + zelenina )

  • 1600kj
  • Bielkoviny 17g
  • Tuk 10g
  • Sacharidy 51g

sosovicove-karbonatky

gulinka

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: