Špaldová vianočka

Suroviny:

  • 250g nízkotučného mlieka
  • 300g špaldovej hladkej múky
  • 150g bielej polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • 50g roztopeného masla ( pravého)
  • trochu soli
  • 30g trstinového cukru
  • 1ks sušeného droždia

 

Postup:

Uvedené suroviny vložíme do pekárničky a zapneme program Cesto. O hodinu a pol budeme mať cesto vykysnuté, nenechajte ho dlhšie, pretože sa bude snažiť samo si otvoriť. Kto nemá pekárničku, robí klasické kysnuté cesto, ohrejeme na letnú teplotu mlieko, pridáme kvasnice, posypeme trochou cukru a necháme odstáť. Do misy vsypeme múky, vajíčko, roztopené maslo a trošku soli a pridáme pripravený kvások. Poriadne vymiešame, čím viac, tým bude cesto nadýchanejšie. A necháme kysnúť na teplom mieste.

Kto má doma dievčatá a vie pliesť vrkoče, úplne to postačí aj k vianočke. Kto vie zapletať zo štyroch vrkočov veľkonočný korbáč, môže využiť tiež svoje znalosti. Ja som robila klasický vrkoč z troch pásov. Cesto som si rozdelila na dve časti, na jednu menšiu a jednu väčšiu.
Väčšiu časť cesta rozdelíme opäť, tentokrát na tri časti. Rukami z nich vyšúlame dlhšie pásiky. Prepletieme a uložíme na fóliu na pečenie.

Menšiu časť cesta tiež rozdelíme na tri časti a znova urobíme pásiky, prepletieme ich. Položíme na už čakajúcu spodnú vrstvu vianočky na fólii.
Dáme do trúby piesť, pri teplote 180 stupňov, 30 minút, potom stíšiť na 150 stupňov a zapekať podľa potreby (cca 10-15 minút), treba skúsiť ako koláč, nôž pichneme stredom bábovky a ak zostane čistý, je hotová. Tesne pred dopečením vyberte bábovku z rúry a potrite ju rozmiešaným žĺtkom a vráťte ešte na chvíľu do rúry.

Kto nemá veľa rodinných príslušníkov a bola by mu takáto dávka vianočky príliš veľká, môže si vyrobiť bábovku len z polovičného množstva vykysnutého cesta, tak, ako som to urobila ja. Na obrázku je vianočka z polovice cesta a z druhého som urobila zapečené taštičky plnené diabetickým džemom. Treba však zobrať do úvahy, že pri polovičnej porcii vianočky treba vianočku aj kratšie piesť, pri teplote 180 stupňov 20 minút a pri nižšej teplote potom dopiecť 10-15 minút. Vždy sa riaďte svojou rúrou, pretože každá pečie inak.
Mne ostáva už iba zaželať dobrú chuť.

Energetické hodnoty odhad:

na 100g

  • 1141KJ
  • Bielkoviny 8g
  • Tuky 5g
  • Sacharidy 46g

spaldova-vianocka

gulinka

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: