Špaldový jablkový mrežovník

Suroviny:

  • 150g špaldová múka
  • 70g smotanový jogurt
  • 40g nízkotučné mlieko
  • 300g nastrúhaných jabĺk
  • 15g medu
  • Medzi prsty soľ
  • Olivový olej na poprašenie misy
  • trochu škorice

Postup:

Múku, jogurt, mlieko, med a trošičku soli spolu poriadne premiešame, kým nevyrobíme pekné cesto. Mlieko prilievajte po troche, lebo každá múka sa správa inak, môžete mať iný druh špaldovej múky a možno budete potrebovať toho mlieka menej.
Jablká očistíme, nastrúhame na strúhadle a primiešame do nich škoricu. Ja som už neprisladzovala, lebo mám jablká sladké. Kto má kyslejšie jablká a nechce sa mu prepočítavať príjem, ochutí jablká ešte stéviou.
Cesto si rozdelíme na dve časti, jednu trochu väšiu, druhá môže byť menšia. Tú väčšiu časť si vyvalkáme na veľkosť misy, v ktorej ideme koláčik zapekať. Spodok misy poprašime olivovým olejom. Vložíme vyvaľkané cesto.
Jablká zbavíme prebytočnej tekutiny ( vystískame ich v rukách ) a rovnomerne nanesieme na cesto. Druhé cesto tiež vyvaľkáme, nakrájame ho na pásiky a ukladáme na vrch jabĺk v tvare mriežky.
Piesť dáme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút, záleží od rúry, treba sledovať. Nenechávajte však moc dlho, aby vrchné cesto nebolo moc tvrdé.
Pri servírovaní si nezabudnite vypočítať, koľko gramov si môžete naložiť a tiež doplniť počet o potrebné množstvo bielkovín. Zelenina ako predjedlo je už tradíciou.

Energetické hodnoty odhad:

na 100g

  • 743KJ
  • Bielkoviny 5g
  • Tuky 3g
  • Sacharidy 30g

 

spaldovy-jablkovy-mrezovnik

gulinka

Click Here to Leave a Comment Below
Sisa - 19. júla 2017 Reply

Mám dosť veľa “letných” hrušiek – to sú hrušky určené na rýchly konzum, skúsim spraviť “hruškovník”. A ochutila by som ich tiež trochou mletej škorice. Sú dosť sladké, nepotrebujú cukor. Dobrý recept, vyskúšam.

Leave a Comment: