Je jablko najzdravšie ovocie na svete?

Svetové ovocie netreba hľadať medzi exotickými kúskami v zelovococh či supermarketoch. Asi najzdravší zástupca ovocných plodov rastie priamo v našich záhradách a sadoch – malvica menom jablko.

Červené či zelené, sladké či kyslé… Jablko je od nepamäti považované za kráľa medzi ovocím. Vedeli ste, prečo vlastne má toto výsostné postavenie a čím si ho „zaslúži“?

Staré príslovie našich predkov hovorí: „Jedno jablko denne nahradí lekára“. A treba povedať, že je to pravda, vychádzajúca z praxe.

Častá konzumácia jabĺk dokáže napríklad výrazne znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi. Redukovať ich pomáha látka, na ktorú sú jablká veľmi bohaté – polysacharid s názvom pektín. Ten podľa posledných výskumov dokáže prispievať aj k prevencii vzniku rakoviny prostaty.

Nezameniteľný je účinok jabĺk pri zápche. Vďačíme zaň vláknine obsiahnutej v tomto skvelom ovocí. Jedno jablko denne skutočne dokáže zabezpečiť, že vaše trávenie bude fungovať tak, ako má. Črevá sa rozhýbu a zlepšením pasáže potravy sa vám prečistí celý organizmus.

Čo je však zaujímavé – jablká na jednej strane nedovolia črevám príliš „zlenivieť“, no na strane druhej sú schopné účinne zastaviť vzniknutú hnačku. V tomto prípade je v hre opäť spomínaný pektín, ktorý dokáže na seba naviazať škodlivé mikroorganizmy z tráviaceho traktu Pre konzumáciu pri hnačke sa odporúča jablká mierne podusiť.

Sú medzi nami aj takí, ktorí síce jablko zjedia, ale len ošúpané, čo je však veľká chyba a škoda! Odporcov šupiek možno obmäkčí fakt, že sa v nej nachádzajú veľmi účinné látky zvané flavonoidy, ktoré chránia organizmus pred vznikom rakoviny, ale tiež zabraňujú kôrnateniu stien ciev a znižujú krvný tlak.

Máte dnu? Aj pre vás je nezameniteľným pomocníkom jablko. Obsahuje totiž kyselinu jablčnú, ktorá pomáha neutralizovať kyselinu močovú, ktorá ktorej zvýšené množstvá v organizme napomáhajú vytváraniu kryštálikov usadzujúcich sa v kĺboch a spôsobujúcich veľké bolesti.

Aj napriek týmto poznatkom konzumácia jabĺk u nás čoraz viac klesá. Pred mnohými rokmi ľudia čakali aj niekoľko hodín v rade na banány, pomaranče či mandarínky.

Skutočný poklad však mali doma, často doslova na dosah ruky, vo vlastnej záhrade. Cudzokrajné ovocie je stále obľúbenejšie oproti typickým plodom našich končín. A to aj napriek tomu, že napríklad citrusy spôsobujú často alergické reakcie.

Exotické plodiny sa práve preto, že ide o silné alergény, neodporúčajú na konzumáciu malým deťom. Skúste si tipnúť, čo sa podáva dojčatám ako prvá ovocná zložka nemliečnych príkrmov? Odpovedali ste správne – jablko!

Rastislav Teplánský

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: