Žinčica – zníži vám tlak aj cholesterol

Ak máte rady mlieko a pritom sa snažíte žiť zdravo a udržiavať si štíhlu líniu, iste v obchodoch siahate predovšetkým po nízkotučných produktoch. Drvivá väčšina z nich sa vyrába z kravského mlieka, no tento výživný mok plný bielkovín a vitamínov rozpustných v tukoch, produkujú aj iné zvieratá, ako pasúce sa “Milky”.

Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie a zároveň si vo svojej strave strážite prísun živočíšnych tukov, odporúčame vám jeden rýdzo slovenský mliečny produkt – žinčicu.

Najlepšia je, samozrejme, priamo zo salaša z podhorských a horských oblastí Liptova, Oravy, Kysúc, či Horehronia, ale dnes už sa dá bez problémov kúpiť i balená v najbližšom dobre zásobenom hypermarkete. Na nasledujúcich riadkoch si vysvetlíme, prečo je žinčica taká zdravá.

Žinčica sa vyrába z vedľajšieho produktu pri výrobe ovčieho syra, oštiepkov a pareníc – tzv. srvátky. Táto sa zahrieva, čím sa v nej vyzrážajú bielkoviny a zachytí mliečny tuk. Zrazenina sa potom oddelí a rozbije a vznikne nápoj, ktorý všetci poznáme pod názvom žinčica.

Výrazne pozitívne účinky na zdravie má aj sladká, no obľúbenejšia, a zhodou okolností aj zdravšia je kyslá žinčica. Obsahuje totiž prospešné baktérie mliečneho kvasenia, probiotické kultúry, u ktorých sa vedecky potvrdili imunomodulačné (imunitný systém podporujúce) účinky, ale ukázali sa aj ako účinný preventívny prostriedok proti niektorým druhom rakoviny, predovšetkým hrubého čreva.

Navyše, prírodné mliečne baktérie a kvasinky natrávia mliečne bielkoviny, ktoré sú tak pre organizmus ľahšie stráviteľné. A predovšetkým premieňajú mliečny cukor (laktózu) na kyselinu mliečnu, takže žinčicu môžu bez problémov konzumovať aj ľudia, ktorí trpia laktózovou intoleranciou.

Srvátkové bielkoviny majú výnimočnú biologickú hodnotu, ktorá prevyšuje o 15 percent vaječné bielkoviny, o 30 percent mäsové bielkoviny, o 35 percent sójové bielkoviny a o 40 percent mliečny kazeín. Ovčie mlieko má pritom trikrát vyšší obsah srvátkových bielkovín oproti kravskému mlieku.

Tieto bielkoviny viažu železo, zinok, vápnik, vitamíny A, D, B12, B2 a kyselinu listovú. Ovčia srvátka, a teda ja žinčica ako nápoj z nej vyrobený, má výrazné antioxidačné účinky, znižuje krvný tlak, podporuje regeneráciu svalov a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Je aj významným bojovníkom proti osteoporóze, čo je problém hlavne u žien po prechode. Preukázali sa aj jej priaznivé účinky pri boji s astmou, ekzémami a inými kožnými ochoreniami.

Žinčica obsahuje v priemere okolo 2,5 g tuku na 100 ml. To je trochu viac, ako v polotučnom a trochu menej ako v plnotučnom kravskom mlieku. Tuk obsiahnutý v ovčom mlieku má však celkom iné kvality ten v kravskom mlieku.

Ovčie mlieko totiž oproti iným druhom mlieka obsahuje oveľa vyšší podiel (okolo 45 %) mono a polynenasýtených kyselín, ktoré nezvyšujú cholesterol v krvi, neukladajú sa do tukových tkanív, ale sú využité priamo pečeňou ako zdroje energie.

Bez nadsadenia môžeme povedať, že ide čistú biopotravinu, pretože ovečky sa pasú na horských lúkach, ďaleko od automobilových a priemyselných exhalátov, umelých hnojív, pesticídov a navyše sa neprikrmujú žiadnymi antibiotikami ani hormónmi.

Ak teda chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, skúste si z času na čas dopriať aj dúšok kvalitného produktu slovenského salašníctva. Ak vám žinčica nevonia, podobný priaznivý účinok majú aj iné kyslomliečne ovčie výrobky, ktoré sa dnes už na niektorých salašoch predávajú – napríklad ovčí jogurt či ochutená ovčia zakysanka.

Rastislav Teplánský

Rastislav Teplánský

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: